26 lutego 2024

Dżem jabłkowy – przepisy Thermomix

Dżem jabłkowy to idealny dodatek do kanapek, naleśników czy ciast. Jabłka są bogate w błonnik, witaminy i składniki odżywcze, a własnoręcznie przygotowany z nich dżem można idealnie dopasować do własnych preferencji smakowych. By ułatwić sobie przygotowanie przetworów, polecamy skorzystać z urządzenia Thermomix. Dzięki niemu wygodnie i szybko przygotujesz dżem jabłkowy w wersji klasycznej lub z dodatkiem innych owoców.

Dżem jabłkowy w wersji klasycznej

Klasyczny dżem jabłkowy to przepis, który zawsze się sprawdza i który można modyfikować według swojego gustu, dodając do niego takie przyprawy jak np. cynamon, wanilię, anyż czy kardamon.  

Do przyrządzania dżemu wybieraj odmiany jabłek kwaśne lub kwaśno-słodkie, jak np. antonówka, szara reneta, szampion, lobo, Cortland.

Składniki:

  • jabłka – 1 kg
  • cukier – 400 g
  • woda – 1/2 szklanki.

Akcesoria: 

Przygotowanie:

  1. Jabłka kroimy na kawałki i wkładamy do misy urządzenia Thermomix. 
  2. Dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy wszystko przez około 30 minut, umieszczając na misie dolną części przystawki Varoma.
  3. Następnie miksujemy przez 10 sekund z prędkością 5-6.
  4. Gotowy dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.

Dżem jabłkowo-brzoskwiniowy

Dżem jabłkowo-brzoskwiniowy to ciekawa alternatywa dla klasycznego dżemu jabłkowego. Połączenie jabłek i brzoskwiń nadaje mu lekkości i delikatnego smaku.

Składniki:

  • jabłka – 500 g
  • brzoskwinie – 500 g
  • cukier – 400 g
  • woda – 1/2 szklanki.

Akcesoria: 

  • Thermomix
  • słoiki
  • zakrętki do słoików
  • lejek do słoików
  • etykiety samoprzylepne.

Przygotowanie:

  1. Owoce kroimy na kawałki i dodajemy do misy Thermomixa.
  2. Dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy wszystko przez około 30 minut, umieszczając na misie dolną części przystawki Varoma.
  3. Następnie miksujemy przez 10 sekund z prędkością 5-6.
  4. Gotowy dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.

Dżem jabłkowo-aroniowy

Dżem jabłkowo-aroniowy to kolejna ciekawa odmiana dżemu jabłkowego. Aronia, zwana również czarną jagodą, to niezwykle zdrowy owoc, bogaty w antyoksydanty, witaminy i minerały.

Składniki:

  • jabłka – 500 g
  • aronia – 500 g
  • cukier – 400 g
  • woda – 1/2 szklanki.

Akcesoria: 

  • Thermomix
  • słoiki
  • zakrętki do słoików
  • lejek do słoików
  • etykiety samoprzylepne.

Przygotowanie:

  1. Owoce kroimy na kawałki i dodajemy do misy Thermomixa.
  2. Dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy wszystko przez około 30 minut, umieszczając na misie dolną części przystawki Varoma. 
  3. Następnie miksujemy przez 10 sekund z prędkością 5-6.
  4. Gotowy dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.

Dla osób, które cenią sobie zdrowy styl życia, przygotowywanie własnych przetworów jest bardzo dobrym rozwiązaniem: możemy kontrolować ilość cukru i dodawać go tylko tyle, ile nam odpowiada. Warto również pamiętać, że przygotowany własnoręcznie dżem to świetny pomysł na prezent. Możemy go zapakować w ozdobny słoik i podarować bliskiej nam osobie. Dzięki temu prezentowi będziemy mogli podzielić się nie tylko smakiem, ale również swoją pasją do gotowania.

Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Dzem-jablkowy-przepisy-Thermomix/149