26 lutego 2024

Charakterystyka różowej soli himalajskiej i soli kłodawskiej

Zamów sól kłodawską na superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Sól to związek chemiczny niezbędny do właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie zalety ma sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu należy wykorzystywać je w kuchni?

Właściwości różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która znakomicie uwydatnia smak potraw. Chociaż nadużywanie soli może mieć niepożądany wpływ na zdrowie, to jej odpowiednie porcje (nie więcej niż 6 gramów dziennie) są niezbędne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów mających blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę wartościowych minerałów oraz pierwiastków, m.in. potas, wapń czy magnez, a zarazem jest pozbawiony chorobotwórczych komponentów i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska doskonale podkreśla smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, potasu i żelaza

Sól kłodawska niejodowana natomiast to substancja o wysokim poziomie czystości – posiada prawie 97% NaCl i jest świetnym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest cennym źródłem wapnia, cynku czy magnezu, a więc pierwiastków koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, dzięki czemu nie zatraca swoich cech i jest bez trudu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]