28 września 2023

Chrupkie i zdrowe przekąski – o popularnych domowych kiszonkach

Zamów zdrowe kiszonki.

Kiszonki są tak mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że wydaje nam się, iż jest to przede wszystkim słowiański przysmak, z rzadka przyrządzany w pozostałych częściach świata. Tymczasem domowe kiszonki modne są nie tylko na starym kontynencie, ale również w Azji oraz w obu Amerykach.

Kwaszone przetwory warzywne znane są ze swoich aspektów prozdrowotnych

Historycy potwierdzili, iż metoda konserwowania żywności poprzez ich zanurzenie w zlewie z octu, w solance bądź w soli, znana jest ludziom od przeszło czterech tysiącleci. Ta metoda przypuszczalnie nie pochodzi nawet z Europy, a z terenów dawnej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niskie pH zawiesiny, w której się ją zanurza, powstrzymuje rozwój bakterii powodujących gnicie. Kilkaset lat temu był to perfekcyjny sposób, żeby zwiększyć czas przydatności do konsumpcji ryb, mięsa i warzyw nawet o kilkanaście tygodni. Stąd też przyjął się zwyczaj przygotowywania m.in. kiszonych przetworów z warzyw z myślą o zimie oraz wczesnej wiośnie. Kwaszonki od początku swojego istnienia słyną z aspektów prozdrowotnych, co rzecz jasna potwierdziło się w badaniach. Zawierają one między innymi mnóstwo witaminy C, dlatego też marynarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszonki, sporadycznie chorowali na gnilca. Ciekawostką jest, że w języku polskim kwaszonki warzywne określa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza dla zwierząt przykładowo z grochu bądź kapusty.

Poza Polską kiszone przetwory warzywne smakują odmiennie

Najbardziej rozpowszechnionym kiszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni w zasadzie w większości rejonów świata, również w Kanadzie i w Stanach zjednoczonych, gdzie ten rodzaj przetworów z warzyw nie jest nazbyt popularna. Lecz ogórki kiszone są tam chyba wyjątkowo lubianym składnikiem sandwiczy, hot-dogów oraz burgerów. Nad Wisłą obok ogórka, bardzo popularne są kiszone buraczki i kapusta, z których korzysta się do przygotowania surówek oraz zup. Niemniej jednak to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W różnych krajach świata kisi się m.in. botwinkę, cebulę oraz owoce (przykładowo truskawki).

Solanka i ocet modyfikują teksturę oraz smak warzyw, nadając im chrupkość i kwaśność. Kiszonki nie tylko warzywne, z biegiem lat stały się bazą albo znaczącym dodatkiem do niezliczonej liczby dań regionalnych. Trzeba pamiętać, iż smak kiszonych przetworów różnić się w oddalonych od siebie regionach świata, bo jest on zależny od dodatków do zalewy, które stosuje się w trakcie kwaszenia. Skutkiem tego ogórek wyprodukowany podług standardowej polskiej receptury, nie będzie smakował identycznie jak ten wyprodukowany np. w Chinach.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]