3 października 2023

Nie tylko na świąteczny stół – o barszczu białym i żurku

Zobacz, gdzie zamówić zakwas na żur.

Ostatnio rzadko już jemy obiady złożone z dwóch posiłków. Przez chroniczny pośpiech, a przez to potrzebę ekspresowego najedzenia się, często omijamy zupy na rzecz posiłków kiedyś serwowanych zwykle jako to drugie danie. Jednak na wskroś polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samemu przygotowujemy je już tylko sporadycznie, to nadal są one stałą pozycją w ofercie restauracji oraz bufetów z rodzimą kuchnią, a także są obowiązkowo serwowane podczas spotkań bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Żurek to nie barszcz biały – Zakwas na bazie mąki żytniej lub pszennej – który na żurek, a który na barszcz biały?

Kiedy zapyta się Słowianina o białą zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to momentalnie wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób nawet nie rozróżnia, że to dwa odrębne potrawy, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem tradycyjnie żurek przyrządza się na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. Ale to nie jedyne, co różni te zupy, aczkolwiek należy dobitnie zaznaczyć, iż nie ma jednego obowiązującego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każda potrawa jest odbiciem wprawy kucharza i jego subiektywnych smaków. Co jednak da się wyróżnić to fakt, że w barszczu białym zwykle znajdziemy więcej włoszczyzny i grzybów. Barszcz zabiela się również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można użyć sok z ogórków kwaszonych albo z kapusty kwaszonej. Natomiast z żurkiem temat jest bardziej skomplikowany, ponieważ w ramach tej rodziny zup można wyróżnić 3 warianty:
– zawiesisty, kwaskowaty żur sporządzany zwykle ze sporą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z ziemniakami;
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go przeważnie z jajkiem i chlebem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kostki kartofli zalewa się zakwasem chlebowym lub żytnim.

Nie musisz przygotować samodzielnie bazy na żurek i barszcz biały

Zrobienie zakwasu na wyliczone wcześniej zupy jest proste, jakkolwiek nie każdemu udaje się za pierwszym razem. Na blogach kulinarnych przeczytać można wiele przepisów na zakwas, którymi warto się posłużyć. Wykorzystując jednakże domowy zakwas należy zamierzać przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Z tego powodu, jeśli chęć np. na barszcz biały przyjdzie do was niespodziewanie, warto kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przygotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, na bazie których przyrządzimy smaczny barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski czy też śląski.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]