Znajdź kiszone ogórki.
W sałatce, w zupie, na kanapce czy w formie surówki do dania głównego – kwaszone ogórki w naszej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, gdyż kwaszone warzywa są zarówno pyszne, jak i zdrowe.
Jak wzbogacić walory smakowe ogórków kiszonych
Ogórki kiszone to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest niezmiernie łatwe. Stosuje się do tego duże gliniane garnki albo drewniane beczułki, w których ogórki zalewa się wodą z solą. Później pozostawia się je na co najmniej 2 tygodnie w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Amatorzy mało kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do spożycia ogórków już po paru dniach – takie ogórki zwiemy „małosolnymi”. W najpopularniejszym przepisie do solanki wraz z ogórkami dorzuca się koper i czosnek, jednakże smak kiszonych ogórków można urozmaicić także innymi dodatkami, np. ziarnami czarnego pieprzu, kawałkami ostrej paprykiczy liśćmi laurowymi. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas ani dużo miejsca w kuchni, aby samodzielnie przyszykować takie kiszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą bądź spiżarnią, w której może gromadzić żywność w dużych ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest się zmuszonym odmówić sobie spożywania ogórków kwaszonych – zawsze możemy dostać je w sklepie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, a więc w woreczkach z folii czy też w kubełkach, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.
Jakie składniki odżywcze i witaminy zawierają ogórki kiszone?
Od stuleci powszechnie wiadomo, iż sfermentowane warzywa korzystnie oddziaływają na ludzki układ pokarmowy. Dzieje się tak, ponieważ razem z kwaszonkami wchłaniamy pożyteczne kultury bakterii, które pozytywnie oddziałują na florę jelit i redukują ich pH, usprawniając w konsekwencji trawienie. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kiszone nie są kaloryczne (to około 12 kcal na 100 g), a zarazem zawierają między innymi witaminę K1, D i C, witaminy z grupy B, a także wiele minerałów ważnych dla poprawnego działania organizmu, to np. magnez, żelazo, wapń, fosfor i miedź. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? O ile lubimy kwaskowate smaki, nie trzeba wyrzucać jej po spożyciu warzyw. Lepiej ją wypić albo użyć do zupy ogórkowej, gdyż w miarę kiszenia składniki odżywcze przenikają częściowo do soku. Trzeba jednak podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się bowiem spora ilość soli.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]
Podobne wpisy
Kontenery budowlane – hakowe, rolkowe i samowyładowcze
Wisiorki srebrne
Pierścionki ze srebra