Szukasz soku z buraków kiszonych? Wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.
Z kiszonych warzyw korzysta się w polskiej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednak notorycznie wspomina się również ogromne właściwości prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, w szczególności z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach marketów w sekcjach z żywnością ekologiczną.
Sok z kiszonej kapusty – czy powinno się go regularnie pić
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę według rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu kapusty nierzadko podawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, wyjaśniając, że napój jest cierpki, jednakże nadzwyczaj zdrowy. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to doskonałe źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, jak również liczne minerały, jak m.in. wapń, żelazo i fosfor. Wiele osób ma trudności z przystosowaniem się do kwasowego smaku tego soku, jednakże rekomenduje się sięgać po niego systematycznie, ponieważ eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, wypłukuje toksyny z organizmu, jest on bakterio- i grzybobójczy i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a więc może wspierać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, co wspiera odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej rekomenduje się też anemikom ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Oczywiście nawet tak zdrowego napoju nie warto nadużywać – wystarczy wypijać mniej więcej 1 szklankę soku dziennie.
Sok z kiszonych buraków – podnosi koncentrację i zapobiega obstrukcjom
Sok z kwaszonych buraków jest kolejnym odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od zawsze do gotowania, a który pijemy też jako przekąskę. W jego składzie znajduje się mnóstwo witamin i ma własności przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia odporność: dobroczynnie wpływa na przemianę materii, redukuje poziom cholesterolu, a zarazem poprawia koncentrację. Pomimo że buraki charakteryzują się wysoką zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić cukrzycy. Nie zaleca się jednakże jego konsumpcji paniom karmiącym piersią i w ciąży, jak również osobom cierpiącym na reumatyzm bądź choroby nerek.
Jeśli nie masz możliwości, aby przygotować soki z kiszonek samemu, możesz zakupić je w ulubionym markecie albo zamówić online w sklepie internetowym producenta. Miej jednak na uwadze, iż soki tego rodzaju należy magazynować w niewysokich temperaturach.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]
Podobne wpisy
Kontenery budowlane – hakowe, rolkowe i samowyładowcze
Wisiorki srebrne
Pierścionki ze srebra