19 kwietnia 2024
ekologiczne przetwory, zdrowa żywność ekologiczna

Szukasz ekologicznych przetworów? Wybierz żywność z certyfikatami

Od dynamicznego rozkwitu przemysłu spożywczego, który rozpoczął się w XX wieku, produkty konsumowane przez nas codziennie zaczęto nagminnie wypełniać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich żywotność. Jednakże razem z rosnącym zainteresowaniem odbiorców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to wywoływać skutki dla ich samopoczucia, ostatnio coraz chętniej szukają oni towarów wykonanych z żywności nieprzetworzonej.

Żywność ekologiczna – rośliny kultywowane według głównych obostrzeń rolnictwa ekologicznego

By konkretny produkt dostępny w Polsce mógł mienić się „ekologicznym”, musi spełnić kilka przesłanek. Żywność ekologiczna oraz artykuły z niej wyprodukowane muszą posiadać określone certyfikaty nadawane przez autoryzowane do tego instytucje. Podstawową jednakże cechą spożywczych wyrobów eko jest to, iż zastosowane do ich przygotowania warzywa oraz owoce hodowano według wszystkich reguł rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie wykorzystywali chemicznych środków ochrony roślin ani nawozów mogących mieć niekorzystny oddziaływanie nie tylko na zdrowie ludzi, ale które także szkodzą ekosystemowi. Niektóre bowiem nawozy powodują zasolenie gleby czy zanieczyszczają wody gruntowe, a natryski upraw silnymi pestycydami nieraz powodują np. obumieranie pożytecznych owadów. Tymczasem na skutek ekologicznej uprawy rośliny posiadają wielokrotnie niższą zawartość azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to oznacza, że mniej tych niezdrowych substancji dostanie się do ciała ich konsumentów.

Co powinno być umieszczone na opakowaniu zdrowej żywności ekologicznej

Przetwory ekologiczne są poddawane nieprzerwanej kontroli w każdej fazie produkcji, w tym również podczas magazynowania i przewozu. Co kluczowe, gdy artykuł spełnia kryteria, jego wytwórca oprócz standardowych informacji między innymi o terminie trwałości, kaloryczności, wadze netto, kraju produkcji składników oraz warunkach składowania, musi także obowiązkowo wskazać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej ten produkt i zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, a więc białe gwiazdki ułożone w kształt liścia. Wypatrując ekologicznych przetworów powinno się więc czytać uważnie etykiety produktów, a nabywając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o otrzymanych certyfikatach.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]