3 października 2023

Źródło witamin i minerałów – kilka informacji o kiszonej kapuście

Jeśli chcesz kupić kiszoną kapustę, powinieneś odwiedzić tę stronę.

Charakterystyczny smak kapusty kiszonej jest ważną cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona komponentem szeregu potraw i przeciętny Polak dość często widzi ją na stole. I bardzo dobrze, ponieważ kiszona kapusta to niesłychanie zdrowa żywność.

Kiszona kapusta – czemu warto jeść?

Kapusta kwaszona, lub kiszona, gdyż te określenia stosuje się wymiennie, to jeden z tych produktów spożywczych, które wynaleziono na skutek szukania przez człowieka metody na dłuższe przechowywanie żywności. W efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane liście białej kapusty są przydatne do spożycia przez długi okres czasu. W dawnych czasach jedzenie kapusty kiszonej umożliwiało uzupełnienie potrzebne witaminy czy składniki odżywcze, których zdobycie podczas zimy było znacznie bardziej skomplikowane niż w dzisiejszych czasach. A wypada zaakcentować, iż w kapuście kwaszonej jest mnóstwo substancji potrzebnych dla właściwego działania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, jak również witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się też inne ważne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B12, B5, B3). Ponadto, kwaszona kapusta to źródło m.in. wapnia, błonnika pokarmowego oraz magnezu. Równocześnie to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, w związku z tym rekomenduje się jego spożycie osobom myślących o odchudzaniu się.

Kapusta kwaszona – w surówkach oraz w krokietach

Kapusta kiszona na naszych talerzach pojawia się jako przystawka do dań, jak i jako podstawowy ich element. Na surowo zwykle je się ją jako surówkę z tartą marchwią lub cebulą, która współgra z daniami z ryb i kartofli, a czasem na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To też artykuł, który rewelacyjnie komponuje się z grzybami i czerwonym mięsem, toteż używa się jej w nadzieniu do pierogów, krokietów i łazanek. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie zaistniałyby najlepsze polskie dania – kapuśniaka, bigosu albo góralskiej kwaśnicy.

Praktycznie każdy szef kuchni ma własny przepis na kapustę kwaszoną, aczkolwiek współcześnie z rzadka zakwasza się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już potrzeby składowania żywności na okres zimy. Kapustę kiszoną w niewielkich oraz dużych pojemniczkach bez przeszkód kupić można w dowolnym sklepie, a nawet można zamówić ją online. Producenci mają w swoim asortymencie też kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]