19 kwietnia 2024

Jak zagospodarować szuflady i szafki w kuchni?

Odpowiednio zagospodarowana przestrzeń w kuchni to gwarancja komfortowej pracy – pozwala uniknąć chaosu, o który tak łatwo w czasie przygotowywania posiłków. Jak zorganizować szuflady w kuchni? W co wyposażyć szafki, żeby były funkcjonalne, ergonomiczne, mieściły wszystkie niezbędne produkty oraz utensylia, a do tego wyglądały stylowo i nowocześnie? Podpowiadamy najciekawsze rozwiązania!

Jak zagospodarować szuflady w kuchni – zacznij od wydzielenia stref

Niezależnie od tego, czy jesteśmy właścicielami przestronnej, dużej kuchni, czy mamy do dyspozycji jedynie niewielki aneks kuchenny, w ferworze przygotowywania posiłków łatwo o bałagan. Jeśli organizacja przestrzeni wewnątrz mebli kuchennych nie jest przemyślana, to często samo odnalezienie niezbędnych rzeczy trwa dłużej niż proces gotowania. Żeby praca w kuchni stała się prawdziwą przyjemnością, a produkty spożywcze, garnki, naczynia czy akcesoria były zawsze pod ręką, aranżację przestrzeni warto zacząć od wyodrębnienia kilku stref:

  • zapasów – miejsce, w którym trzymamy żywność, czyli lodówka oraz szafki z suchymi produktami – makaronem, mąką, cukrem itp.
  • przechowywania – część kuchni, w której znajdują się naczynia, garnki oraz kuchenne utensylia, np. sztućce, obieraczki, chochle itp.
  • zmywania – to przede wszystkim zlewozmywak oraz zmywarka, opcjonalnie suszarka na naczynia. W pobliżu tej strefy powinien znajdować się kosz na śmieci.
  • przygotowywania – przestronny blat ułatwia tworzenie kulinarnych dzieł sztuki. Obok powinny znajdować się gniazdka elektryczne, do których można podłączyć małe AGD kuchenne, np. blender czy wyciskarkę do soków.
  • gotowania (pieczenia) – strefa, w której znajduje się kuchenka (płyta), piekarnik oraz kuchenka mikrofalowa.

Organizacja szuflad i szafek w nowoczesnej kuchni

Jak podzielić szuflady w kuchni biorąc pod uwagę podział na strefy? A co z szafkami?

  • W strefie zapasów sprawdzą się wysuwane kosze cargo, w których można schować mąkę, ryż, makaron oraz inne produkty niewymagające niskiej temperatury. Na uwagę zasługuje np. system Tandem dostępny na https://archidom.com.pl/kuchnie/, który przypomina lodówkę – miejsce do przechowywania znajduje się zarówno na drzwiach, jak i wewnątrz zabudowy. Suchego prowiantu lepiej nie trzymać w otwieranej szafce, bo szybko zrobi się w niej bałagan.
  • Funkcjonalna strefa przechowywania uwzględnia szafki i szuflady, w których mamy pod ręką naczynia, garnki itd. Tutaj również świetnie sprawdzą się szuflady – żeby talerze się nie przesuwały, warto zastosować specjalne uchwyty. Naczynia, których używamy codziennie, możemy też przechowywać w szafkach wiszących. Z kolei duże, ciężkie garnki i woki najlepiej umieścić w dolnej zabudowie. Mniej używane sprzęty, takie jak maszynki do mielenia mięsa, miksery czy odświętną zastawę najlepiej umieścić na samej górze – w szafkach wiszących.
  • W strefie zmywania znajduje się szafka ze zlewozmywakiem. W większości polskich domów to właśnie tutaj umieszczony jest kosz na odpadki. Warto zdecydować się na przestronną szufladę – będzie wygodniejsza niż otwierana szafka, sprawdzi się np. w czasie obierania warzyw. Wewnątrz można umieścić kilka pojemników do segregacji. Szuflada pod zlewem może też posłużyć do przechowywania ściereczek, zapasu płynu do naczyń czy kostek do zmywarki.
  • W strefie przygotowywania powinny znaleźć się rzeczy, których najczęściej używamy, np. noże, przyprawy w słoiczkach, pieczywo. Warto wykorzystać szuflady, w których można umieścić praktyczne przegródki i organizery.
  • Strefa gotowania to szafki z często używanymi garnkami i pokrywkami.

Sprytne rozwiązania, czyli jak zorganizować szuflady w kuchni?

  • W szafkach narożnych można wykorzystać np. obrotowe lub wysuwane półki, które pozwalają na maksymalne wykorzystanie przestrzeni. Ciekawym pomysłem jest również system Magic Corner. Więcej na temat organizacji narożników znajdziesz w artykule: Jak zagospodarować narożnik w kuchni. Polecane rozwiązania.
  • Żeby uniknąć chaosu w szufladach, warto umieścić w nich organizery, przegródki, wkłady, pojemniki oraz inne praktyczne akcesoria.
  • Ważne jest również odpowiednie oświetlenie wnętrza szuflad i szafek, które ułatwi odnalezienie niezbędnych produktów czy utensyliów.

Jak uporządkować szuflady w kuchni, żeby wszystko było pod ręką?

Najlepszym rozwiązaniem jest zaprojektowanie kuchni na wymiar – wówczas możemy uwzględnić nie tylko ergonomię i estetykę, ale także dostosować wystrój do indywidualnych potrzeb i preferencji. Kuchnia na zamówienie stworzona dla rodziny z małymi dziećmi może być zaprojektowana zupełnie inaczej niż pomieszczenie, w którym króluje singiel. Osoby z kulinarnym zacięciem potrzebują więcej miejsca do przechowywania różnego rodzaju garnków, rondli, kuchennych utensyliów, suchych produktów spożywczych, często chcą też maksymalnie wykorzystać wszelkie zakamarki czy narożniki i decydują się na systemy wysuwanych lub obrotowych półek. W dobrze zaprojektowanej kuchni wszystko znajduje się na swoim miejscu, a gotowanie staje się przyjemnym rytuałem.

Źródło tekstu: https://archidom.com.pl/blog/jak-zagospodarowac-szuflady-i-szafki-w-kuchni/