19 kwietnia 2024

Obwarzanki krakowskie – małopolska tradycja

Dalsze informacje o obwarzankach krakowskich.

Mają niepowtarzalny smak, wyglądają bardzo interesująco, zaś kupić je możemy tylko w jednym miejscu na Ziemi. O czym piszemy? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są wizytówką dawnej stolicy naszego państwa i najważniejszą tradycją tutejszych cukierników. Dlaczego szczycą się tak ogromnym zainteresowaniem? W jaki sposób wypieka się obwarzanki krakowskie? Czemu goście przybywający do stolicy Małopolski na początku zamierzają skosztować akurat opisywanego specjału?

Obwarzanki krakowskie – o tradycji parę słów

Historia wytwarzania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII stulecia. W księgach zaś opisano je sto lat po tym, kiedy odnotowano, że przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je tylko w okresie przed Wielkanocą, jednak potem jadano je też w pozostałych porach roku. W piętnastym wieku król Jan Olbracht wydał przywilej, według którego mieli prawo wytwarzać je tylko krakowscy piekarze. Taką samą rzecz zrobiła 5 stuleci potem UE, dodając je do spisu produktów tradycyjnych.

Jak wypieka się obwarzanki krakowskie?

Obwarzanki mają formę pierścienia z wyraźną plecioną fakturą oraz średnicę w granicach 15 cm. Obwarzanki krakowskie od lat produkowane są według identycznego przepisu. Ich określenie i unikalny smak są skutkiem obwarzania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się dodatkami – na przykład solą tudzież serem – i wkłada do pieca.

Nasza lokalizacja:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]